Van chaos in je hoofd naar rust in je week
Hoe een slapeloze nacht leidde tot meer balans en minder schermtijd.
Deze week overwoog ik serieus om te stoppen met deze nieuwsbrief. Ik had geen idee waarover ik kon schrijven, laat staan waarover ik wílde schrijven. Het voelde alsof ik geen inspiratie meer had. Bovendien dacht ik: “Ik heb toch maar een handjevol lezers, wat maakt het eigenlijk uit?” Maar toen kwam het besef: ik schrijf deze nieuwsbrief voor mezelf. En ja, dat maakt het juist wél belangrijk.
Toch hield die gedachte mij even bezig.
Dinsdagnacht, om precies te zijn 01:00 uur, werd ik ineens wakker. Echt klaarwakker, met een opgejaagd gevoel, zonder dat ik precies wist waarom. Misschien herken je dat gevoel wel, die onverklaarbare spanning die door je heen raast terwijl de rest van de wereld rustig ligt te snurken (inclusief vriendlief, wat ook niet helpt).
Ik sloop zachtjes uit bed, zodat niemand wakker zou worden, en deed wat ik altijd doe bij slapeloosheid: een ‘gedachten-dump’. Pen, papier, en alles opschrijven wat er door mijn hoofd spookt. Klinkt productief, toch? Spoiler: het werkte niet echt.
Vervolgens las ik nog wat in een boek, in de hoop dat mijn ogen moe zouden worden. Tegen de tijd dat ik weer in bed stapte, was het al bijna drie uur, en zat vriendlief te snurken alsof hij een kettingzaag aan het testen was. Dus hup, oordopjes in. Uiteindelijk viel ik wél in slaap, om vervolgens wreed gewekt te worden door mijn vriend die mij vertelde dat mijn wekker afging. Auw.
Gelukkig had hij die dag ouderschapsverlof, en kon ik op de fiets naar mijn werk. De frisse buitenlucht werkte als een soort resetknop. Soms is dat echt alles wat ik nodig heb: een paar minuten beweging in de buitenlucht, en ik voel mij meteen helderder.
De rest van de week besloot ik het anders aan te pakken.
In plaats van door te ploeteren in die onrust, nam ik meer tijd voor dingen die mij ontspannen. Ik kookte wat nieuws (een nieuw recept proberen werkt trouwens perfect als je uit je hoofd wilt komen, en deze viscurry met groenten en rijst smaakte trouwens heerlijk!) en ik gaf mezelf wat ruimte om gewoon te spelen. Geen schermtijd, maar speeltijd. Je weet wel, het soort tijd waarbij je niet denkt aan productiviteit, maar gewoon iets doet omdat het je blij maakt. Het is gek hoe kleine dingen, zoals bewust koken, zoveel verschil kunnen maken.
Van dromen naar doen
Ik heb de neiging om vast te blijven hangen in grootse plannen en ideeën. Maar ik wil dat anders doen, minder dromen en meer doen. En dat betekent voor mij: minder schermtijd en meer momenten waarin ik echt iets creëer. Het klinkt zo eenvoudig, maar de praktijk is vaak een ander verhaal. Daarom heb ik een paar ‘regels’ opgesteld om mezelf daarbij te helpen, en misschien werken ze ook voor jou:
Na 20u geen schermen meer – De laptop dicht, telefoon aan de kant. In plaats daarvan iets met mijn handen doen, zoals haken (die kerst CAL is tenslotte niet vanzelf klaar, toch?).
Plan speeltijd in – Niet alleen werken met een planning, maar ook creatief bezig zijn inplannen. Zo heb ik een ‘date’ met mezelf om nieuwe amigurumi-poppetjes te maken en om een nieuw recept uit te proberen. Welke hobby geeft jou energie?
Beweeg – Net zoals die fietstocht mij goed deed, helpt het om even tussendoor naar buiten te gaan, ook al is het maar vijf minuten. Het hoeft geen lange work-out te zijn. Even naar buiten voor een korte wandeling, fietsen, of zelfs gewoon een paar keer rekken en strekken. Beweging helpt om je hoofd leeg te maken.
Denk klein – In plaats van grote projecten (zoals de deken die ik wilde haken voor onze dochter haar geboorte, ze is nu al 16 maanden) probeer ik nu kleinere doelen te stellen. Eén granny square, één nieuw recept. Waar kan jij klein beginnen?
💬 Heb jij nog tips voor mij? Wat werkt bij jou als je je onrustig voelt of wat doe jij om meer speeltijd in te bouwen in je week?
Reageer op deze e-mail of laat een reactie achter in de comments. Ik ben benieuwd!
Wat mooi dat je hier bewust mee bezig gaat zijn! Ik ben dat ook altijd wel. Probeer zoveel mogelijk offline te zijn, ook deze vakantie. Dat geeft me extra veel energie. Lekker met het kind en dingen doen die mijn batterij opladen.